Üdvözlöm! Kérem lépjen be vagy regisztráljon új fiókot!
Kategóriák

Barshaker Coffee Roasters - Nicaragua - Madriz - Washed - Espresso - 250g

Barshaker Coffee Roasters - Nicaragua - Madriz - Washed - Espresso - 250g
Gyártó: Barshaker Coffee Roasters
Típus: RS0020
Elérhetőség: Raktáron
4.099Ft
Bruttó ár. Az árak 27%-os ÁFÁ-t tartalmaznak.

Ingyenes Szállítás Országosan 14.999Ft fölött!

Kapható választék:


* Örlés típus:

Nicaragua - Madriz

Ademir Francisco Pereira kávétermesztő, a különleges kávétermelésre összpontosítva növelte kávéja minőségét és családja megélhetését.

Pörkölés dátuma: 02.08.2022

Pörkölés:              Espresso

Feldolgozás:         Fully washed

Kiszerelés:            250g

Ország:                Nicaragua

Régió:                  Madriz / San Juan del Rio Coco

                      UCA San Juan del Rio Coco

Típus:                 Bourbon, Catuaí, Caturra, Maragogype

SCA Pontszám:   83

Termési év/Szüret:  2021/22

Magasság:           900m-től 1300m-ig

Ízjegy:                ALMA, KARAMELL, MOGYORÓ,CSOKOLÁDÉ

 

A Nicaragua északi részén, a San Juan del Rio Coco régióban található öt közösséget lefedő UCA SJRC segít a gazdáknak jövedelmező és környezettudatos kávétermesztésben. 

Az UCA SJRC a régió 8 szövetkezetének szövetsége, amelyek több mint 370 kistermelőt képviselnek. A régió 8 különálló szövetkezete 1993-ban jött össze, hogy jobban segítsék tagjaikat a kávé minőségének jobb ellenőrzésében és a jobb árak elérésében. Mind a régió, mind a szövetkezet a Rio Coco folyóról kapta a nevét, amely egy nagy folyó, amely keresztülfolyik a régión. Agrárközösségekként a Rio Coco továbbra is a túléléshez nélkülözhetetlen elem forrása: a víz.

A cseresznyét kézzel és szelektíven szedik. Mivel a legtöbb gazdálkodó kis földterülettel rendelkezik - átlagosan körülbelül 2,8 hektárral -, a gazdaságban a munka nagy részét a családtagok végzik. A szüreti csúcsidőszakban azonban a család felvehet néhány plusz embert, hogy segítsenek a cseresznye szedésében, amikor a cseresznye a legérettebb.

A betakarítás után a gazdák lebegtetik a cseresznyét, hogy eltávolítsák a tévedésből szedett vékony vagy világos gyümölcsöket, és szemrevételezéssel ellenőrzik a rovarkárosodott vagy egyéb látható hibákat mutató cseresznyéket. A cseresznyét ezután megtisztítják és erjesztik. Az SJRC UCA tagjainak mintegy fele rendelkezik saját nedves malommal. Ezek a tagok extra jövedelemre is szert tehetnek azáltal, hogy bérbe adják malmukat olyan szomszédoknak, akiknek nincs saját malmuk. 

Az erjedés után a gazdák és családtagjaik másodszor is megvizsgálják a nedves pergament, hogy nem találnak-e rajta szemmel látható hibákat. Ahogy megvizsgálják, a nedves pergamen megkezdi a száradás első szakaszát.

A kávéterületek párás éghajlata megnehezíti a pergamen megfelelő szárítását. Ehelyett a gazdák a nedves pergament San Juan del Rio Coco városába szállítják, ahol az UCA SJRC saját szárító és minőségellenőrző létesítményekkel rendelkezik. Amikor a gazdák nedves pergament szállítanak, a magasabb árak arra ösztönzik őket, hogy tiszta, hibamentes és megfelelő nedvességtartalmú pergament szállítsanak.

Az SJRC UCA üzemében a végső szárítást egy nagy teraszon végzik. A tételek nyomon követése címkékkel történik, amelyeken részletesen fel van tüntetve, hogy melyik alvállalkozó szállította a kávét. Szárítás után a szárított pergamen a kávé minőségét és forrását azonosító zacskókba kerül, és a raktárban tárolják. 

Amikor a pergamen teljesen megszáradt, az SJRC UCA minőségi csapata összefűzi a tételeket. Mivel egyes hibák, mint például a penész vagy a fenol, az első csészézésig nem feltétlenül válnak láthatóvá, a szövetkezet fenntartja magának a jogot, hogy a csészézésig visszautasítsa a megvásárolt pergament. Így a szövetkezet csak a legjobb minőségű tételeket értékesíti. Egy pihenőidő után a minőségügyi csoport visszaveszi a kávékat, és eldönti az egyes kávék megfelelő minőségi kategóriáját.

SHG:

A szigorúan magasan termesztett kávé (SHG) azt a tengerszint feletti magasságot jelöli, ahol a kávét termesztették. A kávénak 1200 méteres tengerszint feletti magasságban vagy annál magasabban kell termeszteni ahhoz, hogy SHG-nek minősüljön. A nagyobb tengerszint feletti magasság és az alacsonyabb hőmérséklet azt jelenti, hogy a kávébabok lassabban érnek, így a kávébab sűrűbb lesz.  

EP:

Az EP az European Prep rövidítése. Az EP babok 15+ szűrésűek, alacsony hibatűréssel.