Barshaker Coffee Roasters - Costa Rica - Hacienda Sonora - 250g
Pörkölés dátuma: 06.07.2022
Pörkölés: Filter
Feldolgozás: Natural
Kiszerelés: 250g
Farmer: Marvin Barrantes
Ország: Costa Rica
Régió: San Luis de Grecia, Alajuela / Valle Central
SCA Pontszám: 87
Osztályozás: SHB
Típus: Sarchimor
Termési év/Szüret: 2021/22
Magasság: 1,200-1,300m
Ízjegy: KARAMELL, TEJCSOKOLÁDÉ, BARACK
A vertikálisan integrált farm és nedves malom lehetővé teszi Marvin Barrantes számára, hogy időt fordítson a munkaigényesebb kávék feldolgozására, beleértve ezt a Sarchimor tételt is.
A tulajdonos Marvin Barrantes édesanyjáról, Elisa Alfaro Hidalgóról nevezte el farmját. Doña Elisa a városban jól ismert volt gyönyörű kék szemeiről. A San Luis de Grecia-i helyiek szerint csak egy királynőnek lehet ilyen szeme, és a "Reina Elizabeth" becenevet adták neki. Marvin azt is elmondja, hogy Doña Elisa gyönyörű kék szemei mellett kedvessége is egy királynőével vetekedett.
Termesztés
Marvin gazdasága 8 hektárnyi területet foglal magában. Annak érdekében, hogy lehetővé tegye az egy fajtából álló tételek termesztését, Marvin felosztotta földjét, hogy a fajtákat külön-külön termeszthesse. A tételben szereplő Sarchimor fajtán kívül Marvin Caturra, H1, Millenium, Geisha és Villalobos fajtákat is termeszt.
Betakarítás és betakarítás utáni időszak
Marvin 2012-ben hozta létre malmát, amelyet mindössze egy kis pépesítővel és néhány emelt ágyással üzemeltet. Bár a mézfeldolgozás költséges, Marvin elmondta, hogy a földjei és a malom közötti rövid távolság, valamint az a képesség, hogy a feldolgozási fázisból származó értéket meg tudja szerezni, lehetővé teszi számára a kiváló kávé előállítását.
A cseresznyét Marvin és családja szelektíven, kézzel szedi, és Marvin ökopulpitusán őrli. Ezután a pergament és a nyálkát szárítóágyakra fekteti. Gyakran gereblyézik a kávét, hogy biztosítsák az egyenletes száradást. A kávé körülbelül 20 napig főzhető.
Szárítás után Marvin a pergamenjét a Hacienda Sonorára viszi, ahol a kávét tárolják, megőrlik, hogy megszáradjon, és előkészítik az exportra.
Sarchimorról
A Sarchimor egy olyan fajtacsalád, amely egy Kelet-Timorból származó, levélrozsdának ellenálló (CLR) hibrid és a Villa Sarchi (természetes Bourbon mutáció, mint a Caturra és a Pacas) hibridje. A Sarchimor a Bourbon ízprofiljának (a Villa Sarchi révén, amely a Bourbon közeli genetikai rokona) és a Kelet-Timorból származó, betegségeknek ellenálló hibrid ellenállóképességének jó kombinációja. A Sarchimornak több ismert fajtája van, köztük a Marsellesa és a Parainema.